tisdag 13 januari 2015

Som en väldigt kär vän till mig sa: Den bästa maten är den där det är omöjligt att överdosera koriander

Jag fick ett sug efter lammfärsbiffar/-rullar/-bollar och tzatziki och koriander så jag hittade på ett recept och HERREJÄVLAR JAG ÄR ETT GENI-vad gott det var. Och lätt. Bli inte avskräckta av den långa listan med ingredienser nedan. Det är oerhört enkelt det här.

(4 portioner, obs ej personer)

Du behöver:
400g ekologisk lammfärs (eller nötfärs eller kalvfärs eller varför inte älgfärs om du har)
1/2 röd finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
Ett par varv med chili explosions-kvarnen eller 1 krm chiliflingor
1 nypa flingsalt
2 msk citronsaft (eller 1 tsk sumak)
1-2 msk vatten

Tzatziki:
1/2 gurka, grovriven
2 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar to taste

Couscous eller bulgur:
Couscous eller bulgur för 2-3 personer
Vätska enligt paketet samt nedan
1 msk olivolja
1 tsk tomatpuré
1-2 finhackade soltorkade tomater
1/2 buljongtärning eller lite fond

Tillbehör:
Spenat
Citronklyftor
Röd paprika
Avokado
Resten av rödlöken
Finhackade tomater
Färsk koriander (eller mynta om man hatar koriander, eller bägge om man hittar mynta i affären)
Pitabröd eller ännu hellre libanesiskt flatbread

Och här kommer lättet:
Lägg tillbehör på fat i bitar i den storlek du gillar. 
Koka upp vätska och grejer till couscous/bulgur och lägg i för att svälla.
Blanda sakerna till tzatzikin i en skål.
Blanda sakerna till biffarna till en smet i en annan skål.
Stek smeten i bollar/biffar/småkorvar i olja i en ganska varm panna. 
Ät.

Inga kommentarer: