måndag 19 januari 2015

Älskling, det smakar lite som...skolmat. På ett bra sätt alltså!

Igår var vi på Naturhistoriska och var väldigt kulturella. Det vi egentligen var var irriterade på alla småbarnsföräldrar/deras avkommor, men eftersom jag inte på egen hand kan lagstadga om biblioteksregler överallt så erbjuder jag istället nåt mjukt, fluffigt och trösterikt att använda som motpol de dagar när det bara blir lite för mycket...allt. Låt mig presentera fläskfilégryta med chorizo, cornichons och syltlök med pressad potatis

Du behöver:
1 fläskfilé 4-600 gram (borde väl sluta tjata nu, men EKO/ORGANISK ffs)
3 st chorizokorvar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 paprikor
10-15 cornichons
3-4 msk syltlök + 1 dl lag
3 dl grädde (eller 1 dl grädde / 2 dl mjölk och lite maisena)
0,5-1,5 tsk paprikapulver, stark eller söt eller what have you. Börja med den lilla mängden och öka om ni gillar det.
salt
peppar

Potatis

Gröna kokbara grönsaker of your taste

Skala potatisen.

Ta fram en bunke att lägga hackade grejer i. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöksklyftan. Skiva paprikan så fint du kan. Dela cornichons två gånger på längden. Lägg i bunken och ställ undan. Slanta chorizon. Putsa fläskfilén och dela den i encentimetersskivor. Salta och peppra köttet ganska mycket.

Sätt på potatisen.

Stek chorizon i en stekpanna på ganska hög värme. Ta ur den ur pannan och lägg i bunken. Stek fläskfilén i fettet från korven tills den har fått färg. Häll i allt som är i bunken och rör runt lite tills löken verkar ha mjuknat lite grann. Salta lite mer än du vill. Häll på grädden, syltlöken, syltlökslagen och 0,5 tsk paprikapulver. Låt det koka tills potatisen är klar och smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Tänk på att pressad potatis suger åt sig typ all smak så krydda mer än vad som känns bekvämt.

Koka upp 2 cm vatten i en kastrull och lägg i grönsakerna och koka tills dom har blivit supergröna / 2-3 minuter.

Pressa potatisen.

Ät!


Inga kommentarer: