onsdag 14 januari 2015

Tomatsoppa, kanske världens mest ospännande rätt. Eller?

Ibland känner man* ju att man hatar att laga mat. Kanske att laga mat är ungefär det fucking värsta som finns och universums straff för att man har fötts. Bara tanken på att öppna kylskåpet och glo in för lite inspiration är nära på oöverkomlig. Men fear no more, my friend, för här är lösningen. Man behöver knappt ens hacka saker utan kan bara relativt planlöst slänga ner kniven i skärbrädan ett par gånger och plocka fram en stavmixer.

*bara jag? Okej. JAG hatar att laga mat ibland.

Du behöver:
500 g tomater, gärna blandade sorter
1 lök (man tager vad man haver)
3 vitlöksklyftor
2-3 skivor gammalt vitt bröd eller 1 pytteliten baguette (obs! funkar utan bröd också)
1/2 paprika om man har en som ligger och skräpar, annars inte
1 kvist färsk rosmarin eller 1/2 tsk torkad
1 tsk torkad oregano
En näve basilikablad eller 1 tsk torkad
Olivolja
Salt
Peppar
Balsamvinäger

Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en rätt stor ugnsfast form. Skala och klyfta löken. Skär av den där hårda pluppen längst ner på vitlöken och lägg knivbladet platt över och tryck till tills det krasar lite (eller om du inte gillar att vara i närheten av vassa saker, dunka till en gång med morteln), sen är det bara att plocka av skalet. Riv brödet i bitar (inte så jävla noga). Dela tomaterna ett par gånger om dom är stora, kasta i dom as is i ugnsformen om du kör med körsbärstomater. Lägg allting utom basilikabladen i ugnsformen och häll på kanske 1/2 dl olivolja och 1 msk balsamvinäger, salta och peppra lite. Ställ in i ugnen tills brödet fått färg och tomaterna har spruckit och börjat bubbla.

Häll allting i en kastrull. Ta ut rosmarinkvisten och släng i basilikabladen. Mixa och späd eventuellt med lite vatten om den blir för tjock. Koka upp, smaka av och servera.


2 kommentarer:

blåmesen sa...

Hatar också att laga mat ibland. Kanske kan vissa av dessa dagar avhjälpas av din blogg, vi får se. (Heja heja för att du vegobloggar ibland, trots bloggens undertitel!)

Linn sa...

Haha, lycka till! Hoppas den kan hjälpa lite grann. Och såklart ska det finnas vegetariska recept också. Jag tror faktiskt att majoriteten av recepten är vego eller går att göra om till vego rätt så lätt. Uppdaterade etiketterna lite nu så om du klickar på vegetariskt borde det finnas ett par alternativ till.