söndag 11 november 2012

Fläskkarrérulader med rökigt bacon, äpple och cidersås

Ibland har man en middag i huvudet och så tar man den tanken och går till mataffären och så visar det sig att kossan man hade tänkt tillaga visst hade semester men vi har himla fin fläskkarré! Så då får man lite snabbt tänka om och plocka ur lite rosmarin och plocka i lite äpplen i korgen för att parera den snabba vändningen. Sen kan vi ju hoppas att ni är lite bättre än vad jag är på att faktiskt lämna mataffären nån gång och inte få hela personalstyrkan att hämta grejer som vore ni kejsaren utan mat. Men med det sagt; nu lagar vi mat.

Du behöver: (receptet är för sex rätt hungriga personer)
1.2kg tunt skivad fläskkarré (Köp lycklig gris)
2 pkt rökt bacon (Igen, lycklig gris okej?)
1 dl fransk senap
2 äpplen av den syrliga sorten, typ Ingrid Marie
1/2 burk cornichons
33 cl liter torr äppelcider Astrakan 7% 
25cl halvtorr fläder/äppelcider Astrakan 4,5%
5 dl grädde
Kycklingfond
1 morot
1 liten gul lök
Tandpetare
Salt och svartpeppar
Vetemjöl eller redning

God potatis av fast sort
Sockerärter
Morötter
Smör
Äpplemos

Börja med att banka ut fläskkarrén lite. Jag brukar lägga köttet i en plastpåse och banka med morteln. Skivan ska vara cirka 3mm tjock. Dela varje baconskiva i två delar, skär äpple och cornichons i tunna stavar. Ta en köttskiva, bred på senap och lägg cornichons och äpple längst ner, täck med baconskivan, salta och peppra och rulla ihop. Nåla fast snibben med en tandpetare. Upprepa tills köttet tar slut. Skär en morot i slarviga delar och skala löken och dela den i båtar.

Bryn ruladerna några i taget i en stekpanna i smör och olja tills de har fått lite färg. Lägg över i en stor gryta med tjock botten. När alla rulader är brynta så häller du i lite vatten i stekpannan och häller över grytan för att få med smaken från stekningen. Lägg i morot och lök i grytan och täck köttet med all torr äppelcider och så mycket av fläderäppelcidern så det täcker köttet. Häll i nån matsked kycklingfond och låt koka upp. Koka på mellanvärme under lock i cirka 20 minuter. Det kommer lukta äckligt, men det blir gott. Jag lovar.

Ta upp ruladerna ur buljongen och täck med folie. Nu är det dags att göra sås!

Sila bort lök och morötter och koka ner buljongen till 1/3 (eller tills du tröttnar). Gör en redning på 2 msk vetemjöl och grädde och häll i under omrörning. Släng i två-tre matskedar äpplemos. Låt koka upp och häll i grädde lite i taget tills du tycker att det smakar gott. All grädde kanske inte behövs, det är upp till din smakpalett. Red mer om du vill ha tjockare sås. Jag hällde i lite mer cider här för jag gillar när det är litelitelite värme från alkoholen, men man gör som man vill.

Lägg tillbaka köttet i såsen. Tänk på att du ska ha sås nog att täcka köttet så det kan ligga och götta sig där tills allt ska serveras. Hit går att förbereda.

Koka potatisen, slanta morötter och koka i vatten med en smörklick i. Häll i sockerärterna precis innan servering så dom inte tappar spänsten. Ledsna grönsaker är en moodkill för en middag.

Servera med äpplemos och kärlek. Lycka till!

fredag 21 september 2012

Are you making lasagna? Can I come?

En gång i tiden stod jag med huvudet bokstavligen över min mammas axel och kollade när hon gjorde lasagne i ett fåfängt försök att lära mig. It paid off, kan man säga. Egentligen vill jag inte avslöja det här receptet för så vitt jag vet har samtliga ätare av den här efteråt deklarerat att det är den bästa lasagne dom någonsin ätit! En gång åkte en man till och med 2000 mil för att få smaka. True fucking story.

Du behöver:
1 pkt lasagneplattor (ej färska)
400 gram ekologisk nötfärs
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor (beroende på styrka)
1 burk krossade tomater
3-4 lagom stora morötter
2-3 msk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
1 kläm ketchup
1 nypa socker
Färsk rosmarin
Timjan (ett par dutt)
Oregano (en näve kanske)
Olivolja
salt och peppar

2 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk smör
1 rågad msk vetemjöl
2-3 dl riven stark ost
150 gram blåmögelost (om ni tar bort den här mördar ni maten, så don't)

Parmesan
Körsbärstomater
1 pkt bladspenat

Sätt på ugnen på 225 grader.

Hacka lök och vitlök fint. Skär morötterna i encentimeterskuber. Fräs allt i en djup panna tills löken är genomskinlig. Ta upp och fräs köttfärsen tills den är trökgrå. Häll i lökjoxet, krossade tomater, tomatpuré, ketchup, timjan, oregano, salt och peppar. Koka upp och smaka av med balsamvinäger och socker. Finhacka bladen från två kvistar rosmarin och häll i. Du letar efter en ganska djup och lite syrlig smak här så det är bara att fortsätta krydda tills den uppstår. Rosmarin smakar rätt mycket så var försiktig med den. Koka köttfärssåsen i kanske 20 minuter eller så medan du gör ostsåsen.

Smält smöret i en kastrull och vispa sedan i mjölet. Det blir som en gul geggamojja ungefär. Häll på grädden och försök få till en lagom tjock konsistens genom att späda med mjölken. Det är okej om det kokar upp, men rör hela tiden. När det kokat upp tar du kastrullen från plattan och öser i den rivna osten. Rör tills osten har smält. Nu får det INTE koka för då skär sig såsen. Smula i blåmögelosten och rör på låg värme tills den är smält. Såsen ska smaka OST, okej?

Ta fram en ugnsform som passar till lasagne. Häll en soppslev ostsås i botten och lägg på ett lager pastaplattor. Följ upp med köttfärs, färsk bladspenat och en soppslev ostsås. Fortsätt tills nånting tar slut eller du inte har rum i formen längre. Sista lagret ska vara ostsås. Riv över parmesan och plutta i körsbärstomater i halvor med snittsidan uppåt.

Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter (du kanske får lägga på folie för att ytan inte ska brännas). Servera med sallad på ruccola och avokado och rödlök och kanske nåt annat göttigt. Och ett tungt rödvin om du gillar sånt.

tisdag 12 juni 2012

Fusk, inte fusk? Whatever works säger jag.

Jag har två olika köttfärssåser som jag lagar. Eller en vill jag nog helst kalla för bolognese och då är jag jätteduktig och står i timmar framför spisen och rör i grytorna och petar i färska örter och klunkar i vin och en massa annat bös. Den andra är en köttfärssås så Swedish style så man dricker ett glas mellanmjölk till av bara farten. Den tar kortare tid än vad det tar att koka pastan och är min räddning minst en gång i veckan när jag kommer hem URHUNGRIG från jobbet och helst bara vill lägga mig på köksmattan och grina. Den är inte light. Den är inte för finsmakare. Men den är god som fan.

Du behöver:
400 gram ekologisk blandfärs
1 gul lök
3 morötter
2 dl ketchup (här smakar ni er fram, mkaj?)
2-3 dl grädde
Salt, svartpeppar och santa marias chilikvarn
Pasta, förslagsvis nån form av koka 11-minuterspenne
Parmesan

Sätt på pastavattnet och salta rikligt. Hacka löken och riv morötterna grovt. Stek färsen i olja i en het panna och släng i lök och morötter. När löken är mjuk/genomskinlig häller du i mycket ketchup och sen häller du i lite till och så tar du kanske 2 dl av grädden också. Sen är det smaka av-metoden som gäller. Salta, peppra och kör ganska många varv med chilikvarnen. Mer grädde? Mer ketchup? Så kan du hålla på tills pastan är klar.

Häll sås i pastakastrullen och veva runt så all pasta täcks av ett köttäcke. Servera med nyriven parmesanost och ett gäng grönsaker.

tisdag 27 mars 2012

Man tager vad man haver och ändå blir det gott

När matinspirationen ba bwöööööl kan man ibland (iallafall om man har handlat relativt nyss) öppna kylskåpet och få en uppenbarelse. Salamin dansar framför ögonen på en och löken klappar takten. Mja, eller kanske inte riktigt så. Kanske lite mer oj idag går grädden ut och spenaten ser hemskt ledsen ut och snart börjar parmesanskrutten att mögla. Oavsett hur kylskåpssituationen ser ut så är det iallafall himla enkelt att under pastakoktiden slänga ihop en sås på sånt som annars hade åkt i soporna.

Du behöver:
100 gram picksalami
1 lök (jag hade röd, det funkade fint)
Några nävar bladspenat
En näve körsbärstomater
Ett halvt broccolihuvud
25 gram gorgonzola
1 dl grädde
2 msk creme fraiche
Några skedar pastavatten
Salt/Peppar/Chili
Parmesan


Pasta

Sätt på pastavatten och salta. Minst en matsked salt, okej? (Paketet har bara SÅ_FEL.) Finhacka salamin och löken och dra kniven genom bladspenaten ett par gånger. Stek lök och salami i olja och släng i spenat och broccoli när löken är genomskinlig och mjuk. Häll i grädde, creme fraiche och kludda ner gorgonzolan i bitar. Rör om och häll på lite pastavatten för att dryga ut såsen och låta stärkelsen göra så den tjocknar lite. Salta, peppra och ha i lite lite chili för värmens skull. Dela tomaterna och släng i dom också.

När pastan är klar häller du av vattnet och blandar ihop alltihop. Servera med en stor hög parmesan. Och som vanligt skjuter jag er om ni använder färdigriven.

tisdag 13 mars 2012

Lättlagad lördagschili

Jag gillar inte matlagning som är krånglig. Jag vill inte pilla på tvåhundrafemtio ingredienser, använda fem maskiner och i slutändan få ut nånting som alltid är nån form av kräm. Chili är en typisk rätt som jag i mitt huvud har gjort till en askrånglig rätt att laga med massa steg i, men jag måste erkänna att jag hade fel. Det är faktiskt rätt straight forward. Och ja, en "riktig" chili ska inte innehålla lök eller tomater men det ignorerade jag. Och normala människor har förmodligen i koriander, men det tycker jag är äckligt så det hade inte jag. Ni gör som ni vill.

Du behöver:
1,5 kilo högrev
1 gul lök
3 stora vitlöksklyftor
6-8 chilis; habanero, jalapeño, piri piri, what have you. Jag köpte sån där mixlåda på Ica.
Chiliflagor (jag använde Santa Marias Chili Explosion på kvarn)
1 burk goda krossade tomater 
3-4 selleristjälkar (alltså inte hela selleris)
1 mellanmörk öl
Några matskedar oxfond (gör egen eller köp ekologisk)
1/2-1 msk spiskummin
1 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 rutor mörk choklad 70% kakao
Några duttar torkad oregano
1 tsk honung 

3 dl gräddfil
Några avokados
Lime
Sallad of your choice


Skär köttet i grova kuber. Finhacka chilin, vitlöken och löken. Hacka sellerin i rätt små bitar. Ju fler kärnor och sånt där vitt du lämnar i chilin desto mer hetta. Ta fram en jättestor järngryta och bryn köttet runt om. Du får förmodligen göra det i omgångar. Lägg över köttet i nån bytta och fräs lök/chili/vitlök. När löken är genomskinlig kan du ha i spiskummin och tomatpuré och fräsa fram lite smak där också. Eh, det här steget gör att köket för en stund känns lite som att bli sprejad i nyllet med pepparspray. Det går över.

I med köttet, sellerin, de krossade tomaterna, ölen och så mycket vatten som behövs för att precis täcka köttet. Häll i oxfond, balsamvinäger, honung och oreganon och bryt i chokladen. Salta lite lätt också. Nu ska det småkoka 2-3 timmar. Ta bort skummet med en sked lite då och då. Smaka av under tiden så du känner hur smakerna ändras. Jag fick dutta i lite extra vinäger och portionera ut lite chili under tiden för att få en bra balans.

Det är klart när köttet faller sönder när man trycker på det.

Vi käkade chilin med nybakat bröd, guacamole och en sallad. Och gräddfil! Och riven ost! Och en limeklyfta!

ps. Pilla dig INTE i ögonen/näsan under de närmsta 24 timmarna ds.

tisdag 6 mars 2012

Att leka masterchef en helt vanlig tisdag

Vissa har massor med pengar, andra har massor med saker och jag, jag har massor med urfina kompisar som kommer på middag med mottot jag tar med ingredienser, du lagar. Så om dörrklockan ringer och jag är efterjobbethungrig slash nyfiken så kan det hända att jag slänger mig över matkassen kanske lite mer än vad jag slänger mig över mina vänner. Men hey, mat är tröst osv. Iallafall om det slutar med en pasta med oxfilé och kantareller med ångkokt broccoli och ungefär en jättehög med riven parmesan.

Du behöver:
250 gram (två medelskivor) ekologisk oxfilé
200 gram (några nävar) kantareller (min kompis köpte Finnerödja ekologiska, dom dög gott)
En gul lök
En vitlöksklyfta
3 dl ekologisk grädde (all grädde med mindre än 40% fett innehåller tillsatser, kolla själv)
Parmesan
Färsk timjan
Smör
Salt och peppar
Kort pasta (vi använde Ica Selection Pennoni, MYCKET god)
Färsk broccoli


Sätt på en stor kastrull pastavatten. Skär oxfilén i kanske halvcentimeter breda skivor. Hacka lök och vitlök. Bryn köttet snabbt i smör på hög värme med lite salt och peppar och lägg över i en skål så fort det har fått lite färg. Vi pratar kanske nån minut eller så; du vill inte köpa oxfilé och steka sönder den. Lägg över köttet i en skål och släng i svampen i stekpannan. Sänk värmen lite och stek tills svampen inte vattnar längre, då kan du lägga i lök och vitlök. Häll på grädden när löken är genomskinlig och mjuk och låt det koka på låg värme tills pastan är klar. Salta, peppra och ha i valfri mängd parmesan. Och med valfri menar jag inte måttlig. Köttet kan du lägga tillbaka igen precis i slutet. Glöm inte att hälla i köttsaften också.

När det är några minuter kvar på pastan så slänger du över ett durkslag i stål över kastrullen och delar i broccolin. Täck med ett lock och ta bort durkslaget när broccolin är djupgrön och fortfarande har lite schvung.

Blanda sås och pasta i kastrull och släng i lite blad från timjan. (Ge fan i stjälkarna, dom är äckliga.)

Servera med ännu mer parmesan, en kruka timjan och ett jävligt gött rött vin. Vi drack Shiraz.

(Och ja, den här bloggen handlar mest om kantareller och kött och grädde. So? Det är gott.)

måndag 20 februari 2012

För livet blir bättre med bacon och ost

Mnååååh! Vad är jag sugen på?! Jag ooooorkar inteee! är ungefär min känsla varannan dag. Nu säger jag inte att ni ska laga det här varje dag, och om ni gör det tar jag inte ansvar för att ni eventuellt rullar fram efter några månader, men dagar när det är synd om en så finns det faktiskt få saker som är så tröstande som salt bacon och krämig ost som knullar med lite pasta. Eller vad säger jag? Älskar med pastan menar jag ju.

Du behöver:
2 paket ekologiskt bacon
1 gul lök
1 stor eller 2 små vitlöksklyftor
1/2 pkt philadelphiaost
50-75 g blåmögelost
Parmesan (jag skjuter er om ni använder färdigriven)
2-3 dl grädde
8-10 körsbärstomater
2-3 dl frysta ärter
Salt och svartpeppar

Jag föredrar kort pasta, men whatever works för er. Obs ej färsk pga suger ej upp sås på samma sätt.


Sätt på saltat pastavatten. Finhacka lök och vitlök och hacka baconet. Stek bacon och släng i löken när det har blivit lagom knaprigt. Häll på grädden när löken är genomskinlig och låt koka upp. I med philadelphiaost, smulad mögelost och nån näve färskriven parmesan och sänk värmen. Salta och ha i rikligt med svartpeppar. Dela tomaterna i halvor och kvartar (ja, blanda lite.) och släng i. När pastan har nån minut kvar så häller ni i ärterna. Det äckligaste som finns är överkokta ärter.

Blanda pastan och såsen och låt lite av pastavattnet följa med ner i grytan. Servera rykande varmt med en parmesanklump och ett rivjärn så alla kan götta ner sig extra precis innan de stoppar gaffeln i munnen.