Och så kommer den där tiden efter sommaren när kvällarna blir lite mörkare och mysigare och purfärska grönsaker börjar tryta i matbutiken runt hörnet. När iallafall jag börjar känna suget efter riktig mat, inte bara squash och tomater på en tallrik med lite olivolja och parmaskinka som mer eller mindre är min dagliga middag under sommarmånaderna. När tapas och grillat och italiensk chark känns lite...gjort. Den där tiden när det börjar bli kallt nog att äta saker som klibbar. Tiden när vi plockar fram falukorven ur frysen. Ni vet vad jag pratar om.
Stekt falukorv med pepparrotsstuvad potatis och snabbinlagda grönsaker
1 ekologisk falukorv (eller annan korv om ni envisas, kanske isterband?)
10 potatisar
4 dl mellanmjölk
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 msk smör
färsk, riven pepparrot enligt smak
salt och peppar
2-3 morötter
2 nävar blomkålsbuketter
1 rödlök
nån annan grönsak som ligger och ser trött ut i kylen går också bra att ha i
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
2 lagerblad
1 näve dill
8 svartpepparkorn
1 tsk flingsalt
Börja med grönsakerna. Slanta morötterna, skiva löken grovt och dela blomkålen i femkronorstora buketter. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad, dill, svartpeppar och salt tills sockret har löst sig. Smaka av om ni vill späda mer (om det är för starkt/syrligt) eller ha i mer syra. Lägg i grönsakerna i den kokande lagen och dra av från plattan. Peta ner grönsakerna under ytan så gott det går och ställ nånstans där det inte är i vägen med locket på.
Koka potatisen nästan klar. Häll av vattnet och dela potatisen i bitar. Gör stuvningen genom att smälta smöret i en kastrull och sen vispa i mjölet till en smet. Häll på grädden och späd med mjölk. Koka ihop i några minuter och lägg sedan i potatisen. Krydda med salt, peppar och pepparrot och låt stå på svag värme tills korven är klar. Jag tänker även ha i finhackad dill för jag ÄLSKAR dill, men det är inget måste.
Stek korven.
Så, nu har du lekt hemmafru/-man och förtjänar att äta och kanske eventuellt ta en öl till.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar