onsdag 4 maj 2011

Fetaost- och spenatpaj med körsbärstomater och salami

Ibland kan det vara så att man ska ha en liten fest hemma. Nothing fancy! Vi kan köpa med pizza säger gästerna som har bjudit in sig själva. Och det är ju roligt nio gånger av tio, men när den där lilla tionde gången känns som NEEEJ! JAG VILL INTE TUGGA PAPPER MED OST! så kan man slänga ihop en paj istället. Tar inte så lång tid, men du får tio gånger så nöjda gäster.

Du behöver:
3-4 dl creme fraiche varav 2 dl ska vara 34%
2 dl finriven ost
6 soltorkade tomater
100 g pepparsalami (hoppa över för vegetarisk paj)
1/2 kruka färsk timjan
1 pkt fetaost
75-100 g färsk bladspenat
2 msk keso
En näve körsbärstomater
1/2 mild chili eller fem rejäla duttar cayennepepppar

Pajdeg:
125 gram smör (äkta för fan)
3 dl vetemjöl
1 tsk vanligt salt
2-3 msk iskallt vatten


Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 200 grader. Häll mjöl och salt i en bunke och skiva i smöret. Nyp ihop. När smöret är smuligt häller du på vattnet och geggar ihop alltihop. Tryck ut degen med knogarna/handryggen i en pajform, nagga med gaffel och ställ i kylskåpet tills ugnen är varm nog. Då ska du förgrädda pajdegen tills den har fått lite färg, cirka 15 minuter.

Under tiden river du ost och hackar soltorkade tomater och salami i ganska små bitar. Chilin ska kärnas ur och finhackas. Blanda allt i en bunke och smula i fetaosten. På med creme fraiche tills konsistensen är fast, men inte som en stor deg. Dra kniven igenom spenaten några gånger och i med den också. Det ser mycket ut, men så fort det är ihopgeggat så märks det inte. Finhacka timjan och ha i det och ganska mycket svartpeppar. Nu är fyllningen klar.

Fyll pajdegen, tryck i delade körsbärstomater lite på måfå och grädda i mitten av ugnen ungefär 20 minuter eller tills den har fått färg. Eftersom den här pajen är äggfri så måste den stå och stelna i minst 10 minuter om du inte vill servera rinnig paj.

Servera med en göttig sallad, gärna med ruccola eller nåt annat pepprigt.

1 kommentar:

Mr C sa...

Alltså. Så många tack för det här receptet! Återkommer till den om och om igen