tisdag 1 februari 2011

Kalvfärsbiffar med enbär och timjan

Nytt liv, nya vanor. Springa till bussen, yoga på lunchen, jobbajobbajoobba! och sen så kommer man hem som ett vrak och dör stora hungerdöden. Mat! Vad går fort? Vad är gott? Jo, det ska jag tala om för dig. Kalvfärsbiffar med haricot verts och svampsås.

Du behöver:
4-500 gram kalvfärs (funkar med nötfärs)
Grädde 40%
Smör
En liten lök
10-12 skogschampinjoner
1 knäckebröd
Timjan
Vitlök
4 enbär
Soja

Haricot verts och broccoli


Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att mortla knäckebröd, enbär, timjan och ganska mycket salt i en mortel tills det bara är pulver. Blanda pulvret med en slatt grädde i en skål. Det ska gegga ihop, men inte vara fast. Smulorna sväller. Pressa i en vitlöksklyfta och ha i litelite soja. Blanda geggan med kalvfärsen och forma biffar. (Blöta händer gör det enklare)

Hacka löken så fint du kan. Gör det samma med champinjonerna, men bitarna kan vara lite större.

Dra på en kastrull med vatten och en stekpanna med smör i. Stek biffarna några minuter på varje sida eller tills de känns ganska fasta när du trycker på dem med stekspaden. Lägg över i en form och ställ in i ugnen. I med mer smör i pannan och ner med svampen. När svampen har vattnat färdigt slänger du i löken och fräser runt lite. Sen häller du på grädde, saltar, pepprar och har i en så liten mängd soja du kan. Låt puttra på låg värme tills resten är klart.

Släng i haricot verts och broccoli i det kokande vattnet och koka al dente.

Servera!

Inga kommentarer: