söndag 9 januari 2011

Comfort food deluxe


När man har en sån där dag när man tappar ut kaffet på golvet, slår i huvudet i diskbänken när man reser sig upp och vurpar när man springer till bussen är man faktiskt värd en köttfärs- och kantarellpaj med timjan och vitlök. Är man en sån där LCHF-människa så kan man ju strunta i pajdegen, den här lilla godingen är packad med fett och protein ser ni. Och om man inte äter komjölk så rekommenderar jag sån där soja/tufu-cremefraiche och pecorinoost. Enligt min familj smakade den nästan bättre än den vanliga varianten. Men skit i det nu, nu ska vi laga mat.

Du behöver:
400 gram nötfärs
En svamppåse blandad svamp, men definitivt kantareller
En lök
Två-tre vitlöksklyftor. Kanske fyra om dom är svaga.
2 dl creme fraiche 34%
2 dl riven ost
Färsk timjan

Pajdeg:
125 gram smör (äkta för fan)
3 dl vetemjöl
1 tsk vanligt salt
2 msk iskallt vatten


Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 200 grader. Häll mjöl och salt i en bunke och skiva i smöret. Nyp ihop. När smöret är smuligt häller du på vattnet och geggar ihop alltihop. Tryck ut degen med knogarna/handryggen i en pajform, nagga med gaffel och ställ i kylskåpet tills ugnen är varm nog. Då ska du förgrädda pajdegen tills den har fått lite färg, cirka 15 minuter.

Under tiden hackar du löken och vitlök fint och svampen lite grovt. Dra på två pannor på maxvärme. Man ska inte vara rädd för värme när man lagar mat. I med smör eller olja och sen slänger du i svampen i den ena och köttfärsen i den andra. Köttfärsen ska få färg och svampen ska kokas ur. Löken kan du slänga med köttfärsen när den har slutat vara rosa. Sen saltar du och pepprar och häller i mer vitlök om det behövs. Det ska smaka mycket vitlök. När svampen fräst klart kan du blanda ihop alltihop och ställa åt sidan.

Glöm inte ta ut pajskalet.

Blanda creme fraichen med osten och kanske en tredjedel av timjankrukan (hackat såklart). Smaka av med salt och peppar.

Häll i köttfärsröran i pajskalet och bred ut creme fraichegeggan ovanpå. Om du vill kan du slänga på lite halverade körsbärstomater på toppen. Grädda på 225 grader i ungefär 20 minuter eller tills ytan har fått en fin gyllenbrun färg.

Det är gott med ruccolasallad och avokado till.

Inga kommentarer: