torsdag 18 mars 2010

Arga fjädrar

När du inte har en aning om vad du ska äta kan du ställa dig mitt i köket och sedan med öppna ögon sakta snurra 360grader. Har du tur då så hittar du en halv halvtorr gul lök, en chili sen innan jul nån gång och en burk tomater, för då kan du också göra arga fjädrar till middag. Eller Arrabiata som det väl egentligen heter, men hur kul låter det?

Du behöver

En burk tomater
En stor eller 2-3 små vitlöksklyftor
En stackars torkad chili (färsk går också bra)
En gul lök (eller en halv gul och en halv röd)
En halv kruka basilika
En näve körsbärstomater
Olivolja, salt och peppar

Pasta

En klump mozzarella
Ett halvt paket bacon (eller saltade, rostade solrosfrön för vego)


Sätt på pastavattnet. Ställ en stekpanna på hög värme och klipp i baconet i bitar. Skala och hacka lök och vitlök fint. Använd en djup kastrull till på hyfsat hög värme och häll i en rejäl skvätt olivolja. Skaka runt baconet så alla bitar får färg. Hacka chilin. Visst är det enkelt när den är torkad? Släng i lök, vitlök och chili i kastrullen med olivolja.

Nu borde vattnet koka om du har en snabb spis. Släng i pastan. Baconet borde också vara knaperstekt vid det här laget så du kan ta upp det och låta rinna av på hushållspapper nånstans i närheten av spisen. Du kommer behöva det sen.

Hacka tomaterna lite vårdslöst och släng i kastrullen med lök och sånt. När du är klar kan du hälla på tomaterna. Ta en stor näve basilika och dra kniven igenom några gånger. Släng i tomatröran. Passa på att salta och peppra och glöm för guds skull inte att ha i lite socker eller honung också. Ta en skvätt balsamvinäger när du ändå håller på.

Låt allt puttra tills pastan är klar. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastullen. Ös över tomatsåsen och rör runt, men spara lite sås till serveringen.

Vält över pastan i tallrikar, häll på lite sås på toppen och sprinkla över lite bacon. Sen nyper du lagom stora bitar av mozzarellan och slänger på tillsammans med lite basilikablad om du har några kvar.

Ät!

ps. det är jättegott att göra som ett litet lager med ruccola dränkt i citron mellan pastan och tomatsåslagret i slutet. ds.

Inga kommentarer: