torsdag 18 mars 2010

Grön geggig rotsakspytt

Är det regnigt ute? Är det slask på trottoarerna? Har du ingen aning om vad du är sugen på? Då vet jag vad du vill ha; grön geggig rotsakspytt. Hur gott som helst, men glöm inte att jag har varnat dig om du blir beroende, ok? Det är lite pilligt men det är värt det, värlsapromise.

Till fyra portioner behöver du:

Tre morötter
En kålrot
Lite potatis om du verkligen måste
En röd lök
En liten vitlöksklyfta
En ganska stor näve fryst spenat
En deciliter grädde eller creme fraishe
Ett paket bacon

Koka upp en liter vatten. Skala rotfrukterna och skär i centimeterstora tärningar. Hacka löken så fint som du vill ha den. Gör detsamma med vitlöken. Klipp baconet i bitar. Förväll (koka) rotfrukterna i kanske fem minuter eller så så att de blir lite mjuka. Sätt på en stekpanna på hög värme och stek baconet ganska knaprigt. Under tiden kan du slänga ner spenaten i en kastrull med nån matsked vatten för att tina.

Låt baconet rinna av på dubbla lager hushållspapper så slipper du skrubba fettfläckar i köket resten av kvällen. Häll av vattnet från grönsakerna och låt dom ånga av sig en stund. Stek löken och vitlöken i baconfettet så länge. Är du superdupernyttig kan du hälla bort fettet och steka i lite olivolja istället. Släng i rotfrukterna.

Nu borde spenaten vara tinad. Häll i grädden och salta med Trocomaresalt. Jag lovar att det blir tusen gånger godare än vanligt salt. Koka ihop på låg värme en liten stund.

När rotfrukterna är mjuka, men fortfarande har tuggmotstånd kan du slänga i baconet och hälla på spenaten och gegga runt. Salta lite mer med Trocomaresaltet om du vill, annars är det bara att hälla upp alltihop på en tallrik och äta.

Rödbetor är gott till, men jag föredrar den här geggan naturell så att säga.

Inga kommentarer: