onsdag 18 november 2009

Arlapasta med modifikation

Det finns en pastarätt som alltid går hem, vare sig det gäller en onsdagsmiddag eller romantik. Givet att båda parter gillar vitlök, vill säga. Det är ju en pastarätt så jag antar att alla pasta sorter funkar, men det är bara en som passar perfekt - tagliatelle.

För 4 normalportioner behöver du:
3-4 tagliatelleknyten per person.
400g kycklinglårfilé, och välj eko pga smaken.
3-4 vitlöksklyftor (beror på styrka och smak)
3 dl matlagningsgrädde (använd inte 40%, då spyr du av mättnad)

1 msk kycklingfond
6-8 soltorkade tomater (Fontanas är godast)
1 pkt färsk bladspenat
En stor näve körsbärstomater


Sätt på pastavatten i mängder och salta med en gång. Skär kycklingen i 1cm tjocka skivor. Hacka tomaterna fint och vitlöken jättefint. (Fint som i smått, inte fint som i vackert.)

Stek kycklingen i oljan från de soltorkade tomaterna tills den har lite lite färg. Steker du för mycket kommer den bli helt seg och gummiaktig i slutet och det vill du inte. Släng i den hackade vitlöken och dom soltorkade tomaterna och fräs en liten stund. Häll på grädden. Det ska vara mycket grädde så om du har stora kycklingfiléer kanske du behöver mer grädde. Salta och peppra lite.

Sänk värmen lite så det inte stormkokar och släng i bladspenaten tills stekpannan nästan svämmar över. Den minskar fort ska du se. Dela tomaterna i bitar och släng i dom också. Smaka smaka smaka! I med mer salt om det behövs.

Servera när pastan är klar. Vill du kan du riva lite ost över, men jag tycker att det är helt onödigt faktiskt.

tisdag 17 november 2009

Världens enklaste rödbetssoppa

Idag ska du banne mig till gymmet, även om det betyder att maten måste gå fort som fan när du kommer hem. Då finns det bara en lösning: världens snabbaste rödbetssoppa.

Du behöver:


3 rödbetor
1 morot
1 lök
1 vitlöksklyfta
Vatten
Grönsaksbuljong (Välj en ekologisk, den är godare)


2dl creme fraiche (använder i vid bemärkelse, gräddfil går också bra)
25g mögelost (eller stark vanlig ost om du är en sån tönt som inte gillar mögel)
Salt och peppar


Solrosfrön

Riv eller dela osten i småbitar och gegga ihop med creme fraichen. Salta och peppra och ställ in i kylen.

Koka vatten i vattenkokare, eller på spisen om du är som jag. (Skala)riv alla grönsaker på den grova sidan på rivjärnet. Om du är en sån där lyxig varelse har du en apparat som gör jobbet, annars får du göra som mig och riva för hand. Ett tips är att inte ha på dig dina finaste kläder för rödbetor är lite svårt att få bort.

Häll i lite olja i en kastrull och släng i löken och vitlöken. När löken börjar mjukna kan du välta i morötterna och rödbetorna. Vänd runt på hög värme några varv och häll sen på kokande vatten och släng i buljongen efter smak. En matsked brukar funka, eller en tärning. Koka på medelvärme under lock i ca: 10 minuter. Eller längre om du måste kolla färdigt på 2 and a half men på teve.

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på hög värme och vänd dom med en knyck på handleden ofta så de inte bränner vid. Fröna är klara när dom luktar gott och har fått färg. Låt svalna i stekpannan.

Häll upp soppan i en skål, sleva i en stor klick ostgegga i mitten och strö över solrosfrön.

Ät.

Varm kikärtssallad med viltchorizo

Det är helt becksvart ute och klockan är 15.38. Dagen släpar sig fram och du står och tvekar på om jag ska gå hem och vara huslig eller gå och träna. Men huslig är att träna, visst? Hacka saker, röra saker, skaka stekpannan och emellan varven hinner du med lite situps och benböj. Eller så nöjer du dig med matlagandet, det är upp till dig.

För 4 personer (Eller två hungriga och en matlåda) behöver du:

2 viltchorizos (vilken smakrik korv som helst med hög kötthalt funkar)
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 stora nävar ruccola
2 burkar sköljda och avrunna kikärtor
1 stor näve goda tomater (jag tog små körsbärstomater)
1 rätt stor nypa havssalt och några varv med pepparkvarnen
Ett gäng små blomkålsbuketter
Juicen av en halv citron om du gillar det

Ganska mycket olivolja

Skär chorizon i ganska tunna skivor och häll i olja i stekpannan så det nästan täcker botten. Hacka vitlöksklyftorna fint och skär löken i fina skivor. Dela tomaterna lite när du ändå håller på.

Stek korven i oljan tills den får en knaprig yta på båda sidorna. Ta upp korven ur stekpannan och släng i vitlöken och löken. Stek tills den börjar mjukna eller vitlöken får lite färg. Häll i kikärtorna och blomkålen och stek några minuter eller tills blomkålen fått lite färg. Släng i ruccolan och tomaterna och chorizon. Salta och peppra och häll på mer olja och ev. citronjuice.

Det är klart när ruccolan är mjuk.

Det är gott att blanda ihop lite gräddfil med hackad basilika och en pressad vitlöksklyfta, men det behövs inte.

Nu blir det mat

Jag lagar ganska mycket mat, läser kokböcker som porr och tittar på alla matprogram jag kan komma över. Om de lagar mat man kan äta alltså. Havstång på en bädd av tempurafriterad bark med en fläder- och havstornssås går alltså bort.

Jag tror på mat som går lätt att laga och jag tror att mat ska vara så ha så få tillsatser som möjligt. Jag tycker att färgglad mat är nyttig mat.

Jag är kass på att baka, men försöker lära mig.

Jahapp, det var väl allt.