tisdag 17 november 2009

Världens enklaste rödbetssoppa

Idag ska du banne mig till gymmet, även om det betyder att maten måste gå fort som fan när du kommer hem. Då finns det bara en lösning: världens snabbaste rödbetssoppa.

Du behöver:


3 rödbetor
1 morot
1 lök
1 vitlöksklyfta
Vatten
Grönsaksbuljong (Välj en ekologisk, den är godare)


2dl creme fraiche (använder i vid bemärkelse, gräddfil går också bra)
25g mögelost (eller stark vanlig ost om du är en sån tönt som inte gillar mögel)
Salt och peppar


Solrosfrön

Riv eller dela osten i småbitar och gegga ihop med creme fraichen. Salta och peppra och ställ in i kylen.

Koka vatten i vattenkokare, eller på spisen om du är som jag. (Skala)riv alla grönsaker på den grova sidan på rivjärnet. Om du är en sån där lyxig varelse har du en apparat som gör jobbet, annars får du göra som mig och riva för hand. Ett tips är att inte ha på dig dina finaste kläder för rödbetor är lite svårt att få bort.

Häll i lite olja i en kastrull och släng i löken och vitlöken. När löken börjar mjukna kan du välta i morötterna och rödbetorna. Vänd runt på hög värme några varv och häll sen på kokande vatten och släng i buljongen efter smak. En matsked brukar funka, eller en tärning. Koka på medelvärme under lock i ca: 10 minuter. Eller längre om du måste kolla färdigt på 2 and a half men på teve.

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på hög värme och vänd dom med en knyck på handleden ofta så de inte bränner vid. Fröna är klara när dom luktar gott och har fått färg. Låt svalna i stekpannan.

Häll upp soppan i en skål, sleva i en stor klick ostgegga i mitten och strö över solrosfrön.

Ät.

2 kommentarer:

Jojjo sa...

Done. Sjukt gott. Tack Linn!

Linn sa...

Vad kul! Varsågod!