tisdag 8 november 2011

1938 ringde och ville ha sin mat tillbaka

Man har dejt, ni vet. Man vill imponera; laga nåt som är speciellt, men inte speciellt nog för att vara överansträngt och stelt. Inte potatisgratäng och en köttbit, inte skagentoast och definitivt inte nåt jävla nedkok på kalvrevben och ihopbundna tallbarr som i slutändan kallas för nåt med "skum". Man tar fram sin inre ursvensk och ba vi ska käka stekt fläsk med löksås och kokt potatis. Och hör sen! (Gör man rätt får man ligga. Just sayin'.)

Du behöver:
150 g roslagsgris per person i form av rimmat sidfläsk i hel bit. (Ni kan köpa vanligt stekfläsk, men det är inte alls samma sak/smak.)
1 gul lök
1 röd lök
1 charlottenlök
3 dl grädde 
Liten och fast potatis, koka med skalet på
5-6 morötter
250 gram lingon
2-3 msk råsocker
Smör
Lite soja
Salt och peppar

Börja med att skära fläsket i så tunna skivor du kan. Hellre hela skivor som är lite tjockare än tunna som inte håller ihop, du ska ändå banka ut dom sen. Ta fram plastfolie och lägg en skiva i och vik plast över. Banka ut köttet tills det är lagom tunt. Jag använde min mortel, men det funkar säkert utmärkt med en kavel också. Upprepa med samtliga skivor.

Finhacka all lök.

Tvätta potatisen och lägg i rikligt saltat vatten och sätt på plattan. Skala morötterna, slanta dom snett och släng i en annan kastrull med vatten och en nypa socker (farmortricks). Vänta med morötterna tills det är cirka fem minuter kvar på potatisen för bästa konsistens.

Sätt ugnen på 150 grader och börja stek fläsket. Eftersom det är är riktigt kött så kommer du behöva ha lite olja/smör i pannan för att det inte ska bränna fast. Dessutom krymper knappt köttet nånting. Stek tills du är nöjd med färgen/knaprigheten och släng sen in köttet i en form i ugnen.

Stek löken mjuk och glansig i stekfettet från fläsket. Häll på nästan all grädde, salta och peppra och ha i yttepyttelite soja för färgens skull. Vi vill inte att såsen ska smaka soja. Låt puttra tills allt annat är klart. Smaka givetvis av med salt/grädde under tiden.

Häll i lingonen i en liten kastrull och i med sockret också. Värm så bären tinar och sockret smälter. 

Servera på mormors porslin. Närå, men drick en god öl till vettja.


2 kommentarer:

Annika sa...

Hur kan du INTE ha en kille?
Va? Jag vågade inte ens visa detta för min sambo för då hade han galopperat och köpt ring till dig på studs. Husmanskost och öl. Det är saker det. Tycker män. Och du.

Linn sa...

Asså jag gör ju mitt bästa för att skaffa en va. Lockar med mat och grejer. Men hur kan du inte tycka att det är gott? Det är ju så gott så man bara storknar!