måndag 23 januari 2017

En jävligt god grytpasta

Jamen hej hej på er! Förra inlägget i januari 2016, detta i januari 2017. Jag har medvind i seglen, det är nu det händer och va? Nej inte? Okej. Här kommer iallafall en svingod pasta på viltkött (funkar säkert likasamma med typ nåt grytkött på nöt också, har hittills provat älg, dovhjort och vildsvin och allt grån bog till innerfilé och det verkar bli gott jämt). Det här är ett totalt rip-off-recept från min kompis man Carl-Johan. Han serverade det med bandpasta och en sallad med machésallad, tomater och rödlök. Det var gott, men du gör som du vill. Jag gör som Carl-Johan.

Du behöver:

Pasta för 4 personer, t ex bandpasta

500g grytkött, gärna vilt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
4 dl vatten
1 dl rödvin (optional, ta vatten annars)
1 msk soja
1 msk oxfond eller 1 köttbuljongstärning
2 msk balsamvinäger
2 tsk blandade torkade örter (typ timjan, oregano och persillade kanske? eller franska örter?)
Salt och peppar
Färsk timjan

Börja med att koka upp vattnet till pastan och salta ORDENTLIGT. När det kokar kan du bara dra ner värmen tills det är dags att koka pastan. (Time hack).

Skär köttet i 1 cm-bitar. Salta och peppra. Hacka löken och 1 vitlöksklyfta. Bryn köttet i olja på hög värme. Grejen är att det ska få färg och sätta fart på den där maillardreaktionen som gör att det smakar gött så inget jävla puttrande på trean nu. När köttet har färg kan du sänka värmen och hälla i lök och vitlök. Stek tills löken har blivit lite genomskinlig. Häll i tomatpuré, vatten, vin, balsamvinäger, fond och torkade örter. Låt koka cirka 45 minuter eller tills köttet är mört.

Koka pastan.

Pressa i den sista vitlöksklyftan och ha i hackad timjan. Salta och peppra efter smak.

Varsågod och ät.

Inga kommentarer: