tisdag 21 juni 2011

Baconlindad köttfärslimpa med svampsås, potatismos och haricot verts

Det är faktiskt viktigt att tänka på sig själv ibland. Chefen tjatar, mamma gnäller att du borde ringa morfar och ditt huvud vill helst bara att alla ska hålla käften så du får lite lugn och ro. Som vanligt har vi boten i mat. Om inte det här gör dig snäll så tror jag tyvärr inte att jag kan hjälpa till. Sök på 'terapi' på eniro istället.

Du behöver:
4-500 gram ekologisk nötfärs (den är inte mer än några kronor dyrare än vanlig)
1 pkt ekologisk bacon (samma som ovan)
1 1/2 gul lök
2 små eller 1 stor vitlöksklyfta
1 kruka persilja
1 vitt bröd eller 2 knäckebröd
ev. Persillade om du har (krydda på vitlök, salt och persilja)

1 påse Ica selection svamp (frysdisk 450gr) eller annan blandad svamp
3-4 dl grädde
2-3 msk sherry
1 stor klick smör

2 dl mjölk
Smör
Potatis

Haricot verts

Salt och peppar

Skala potatisen och lägg i en kastrull.

Blanda upphackat vitt bröd eller mortlade knäckebröd med nån deciliter grädde. Det ska liksom suga åt sig och bli en gegga/smet. Hacka vitlöken och 1 lök fint. Hacka 1/2 kruka persilja fint. I med allt i brödgeggan. Salta och peppra, om du har persillade så duttar du i lite sån också. Blandningen ska vara ganska salt, tänk på att den ska blandas med nötfärs. Blanda ihop geggan med nötfärsen. Forma till en limpklump i en ugnsfast form. Klä omlott i bacon. Hyvla på lite smör på toppen, häll 4 msk vatten i formen. Kör 35 minuter på 200 grader i ugnen.

Börja med svampsåsen direkt efter. Häll i svampen i en stekpanna på hög värme. Låt vätskan koka bort tills det blir stora lite sega bubblor, då lägger du i 1/2 finhackad lök. När löken är mjuk häller du på 1 pkt grädde. Salta och peppra och häll i nån matsked sherry. Koka på medelvärme. Smaka av. Mera sherry? Mera salt? Låt såsen puttra tills det andra är klart.

Sätt på potatisen ungefär samtidigt som svampen. Om du vill kan du värma mjölk och smör i en kastrull vid sidan av, men det är lite överkurs.

När det är 10 minuter kvar på köttfärslimpan kokar du upp vatten till grönsakerna. Lägg inte i grönsakerna(!).

När köttfärslimpan är färdig tar du ut den och lägger lite folie ovanpå för att hålla värmen. Lägg i haricot vertsen i det kokande vattnet. Sen gör du potatismoset (Elvisp. Mjölk. Smör. Salt. Peppar.) Om det inte blir så gott är alltid lösningen mera smör.

Voilá!

tisdag 7 juni 2011

Svamp- och senapsgryta med rött råris och broccoli

Tänka sig att jag faktiskt nästan hade glömt av den här rätten också. Det blir lätt så när kylskåpet är fyllt med blodpudding och vitkål och andra nyttigheter. Hah, kom precis på att jag köpte persilja för att ha i, men ställde den också i kylskåpet och glömde av den. Ni ser ju hur kollen är här just nu. Men iallafall. Om ni vill käka en snabb och jävligt god gryta som inte är tomatbaserad och ni råkar gilla senap så är det här för er.

Du behöver:
4-500 gram lövbiff
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
En påse champinjoner (10-12 sådär)
1 pkt grädde
2 msk grovkornig senap
En stor näve riven ost, gärna stark men inte parmesan
1 bukett färsk broccoli
Persilja (om du inte glömmer liksom jag)
1 ekologisk kycklingbuljong utan glutamat och skräp (annars kan du skita i det)
2 dl rött råris
Salt och peppar


Börja med att sätta på riset. Det här riset tar forfuckingever att koka nämligen. Följ anvisningarna på paketet. Jag hade nån biodynamisk ekologisk sort hemma som jag tydligen köpt när jag har känt mig i behov av att vara duktig.

Sen skär du löken i smala strimlor och svampen i skivor också. Hacka vitlöken fint. Strimla sen lövbiffen i centimeterbreda strimlor. Bryn köttet i olja och ta sen upp det ur pannan. I med löken och svampen tills svampen börjar vattna, då slänger du i köttet igen. Häll över grädden samt eventuellt lite vatten/mjölk och i med senapen och buljongen. Koka ihop. Sen drar du i osten och rör tills den är smält. Salta och peppra och smaka av. Mer ost? Mer senap? Mer salt?

Dela broccolin i buketter och släng i den i grytan. Om du bara sätter på ett lock och drar av den från värmen tills du ska servera så kommer broccolin vara al dente när riset är klart. Precis innan du serverar kan du klippa i lite persilja för att få upp färgen.

Smaklig spis!