fredag 23 september 2011

På torsdag äts det ärtsoppa, på fredag är det fest

Det är väl bra för dom små kycklingarna att tacos har blivit den nya fredagsnationalsrätten, men sen kommer det en sån där lönefredag och då kan man kanske förpassa tacosen till lördagen istället? Men vi vill ju vara lite snälla mot kycklingarna iallafall så vi köper givetvis ekologisk majskyckling trots att den kostar oxfilé. Och säg inte emot mig nu, den är dessutom tusen gånger godare än vanlig saltlösningspackad fryskyckling. Jallefall. Eftersom kyckling har en rätt trist färg så tycker jag vi serverar den med en färgexplosion. Ugnsgrillade paprikor fyllda med körsbärstomater och basilikaolja samt en sallad på ruccola, rädisor och vitlökskrutonger. Och så en basilikasås till det.

Du behöver:
1 hel EKOLOGISK kyckling
Vitlök
1 kruka basilika
1 kruka timjan
Stark salami eller prosciutto
1 chili
100-150 g smör
1 ask körsbärstomater
1 paprika per person, gärna olika färger för att det är snyggt
Parmesan
1 knippe rädisor
Ruccola
Creme fraiche

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela chilin, kärna ur och finhacka. Finhacka en vitlöksklyfta. Och en halv kruka timjan. Och kanske 50g salami/prosciutto. Och salt och peppar. Blanda med smöret tills det blir ganska så mjukt. Det ska stoppas under skinnet på kycklingen, så ju mjukare desto lättare.

Dela paprikorna på längden och ta bort kärnor och det äckliga vita. Lägg i ugnsfast form. Lägg i så många körsbärstomater som får plats. Jag gissar på ungefär tre per paprikahalva. Lägg en vitlöksklyfta och en rätt stor näve basilika i en mortel och häll på lite olja, salt och svartpeppar. Mortla (eller mixa i mixer) till så det blir en basilikaolja. Blanda i lite vit vinäger. Jag har nån hallonvinäger hemma som jag använde. Häll över oljan över paprikorna. Om du har körsbärstomater över så lägger du bara dem där de får plats i formen och kör lite oljejox på dem också.
Nu tar du kycklingen. Ta bort ev. fjädrar som sitter kvar ifall du är kräsmagad. Jag är lat och bryr mig inte, men each to their own. Sen lägger du kyckligen framför dig med hålet mot dig. Skär två jack in till benet på låren. Sen tar du en kniv och skär försiktigt fram en öppning mellan filén och skinnet (vid pilarna på min fantastiska paintkyckling). För att skapa en ficka där smöret ska in får du försiktigt ta en liten sked eller smörkniv i plast till hjälp och lyfta skinnet på kycklingen från filéerna. Man gör en ficka på varje sida av ryggraden. Försök se till att skinnet varken kryper upp eller går sönder. När du har två fickor så lägger du en smörklump i början av hålet och liksom trycker ut det utmed filén, som när man trycker på en tandkrämstub typ (i pilens riktning). Gegga in lite smör i skårorna på lårbenet också. Gegga in så mycket du kan och salta och peppra.

In i ugnen med kycklingen i kanske 20 minuter. Sen lägger du in paprikorna också och har inne allting i kanske 45 minuter till. Det beror på ugn och storlek på fågel så kolla så att vätskan är klar alt. att köttet på lårbenet liksom faller loss när man nyper i det.

Gör sallad: häll ruccolablad i skål, skiva rädisor och hyvla på ost. Precis innan servering kan du ha på lite olivolja och havssalt.

Smaklig spis.

Edit:
Mäh. Glömde såsen. Blanda 1 pkt gräddfil/creme fraiche med 1 hackad vitlöksklyfta, salt, peppar och hackad basilika. Klart.

2 kommentarer:

Suss sa...

Meh! Inte nog med att du verkar vara en störd och rolig brud som älskar böcker! Så lagar du grym (riktig!) mat också. Vill du gifta dig med mig? (skriver jag jättefort innan maken kommer in i rummet. Var är skicka knappen?! VAAR?! Iiih!)

Linn sa...

Haha! Ja, såklart!