tisdag 11 augusti 2015

Sommar. Gäster. Grillmat.

Nu är ju grillsäsongen visserligen snart över, men eftersom augusti har visat sig från sin soligaste sida so far så tänkte jag att det kanske kan vara värt att tipsa om det här iallafall. Jag gillar ju när saker är enkla att göra, fina att se på och goda att äta så här kommer lite grejer som jag tycker gör en utmärkt grillkväll.

Jag har märkt att jag tycker att det är godare att grilla köttet och pensla på glaze när köttet har fått grillränder/stekyta än vad det är att marinera så här kommer en göttig glaze (funkar säkert också på skivad aubergine om man är vego). Rör bara ihop alla ingredienser och pensla på köttet under grillningen. Det är inte svårare än så.

1 dl soja, vilken som helst funkar men jag gillar mörk soja till det här
1 finhackad röd chili
Saften av 3-4 cm riven ingefära
1 msk honung
1 dl ketchup
2 pressade vitlöksklyftor

Sen behöver vi väl lite tillbehör va. Jag föreslår färskpotatissallad i röd sås (röda såsen även god att ha extra till i en skål, samt går att använda till ungefär allting om man häller upp i flaska. Just sayin.)

En kastrull saltkokt färskpotatis

2 paprikor
2 gula lökar
1 paket körsbärstomater eller 4-5 vanliga tomater i delar
3 vitlöksklyftor
1 liten chili om man vill
Några klunkar olja 
1 msk vinäger, vilken som helst
1 msk flädersaft, men vad som helst för saft funkar. Sist hade vi bara svartvinbär och det gick fint.
1 nypa salt 
Svartpeppar
1 näve färsk koriander (går att byta mot basilika, men det kommer inte smaka diskmedel med koriandern, jag lovar)

Sätt ugnen på grill och 250-275 grader. Dela paprika och lök i stora delar och häll allting utom koriandern/basilikan och potatisen i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen cirka en kvart eller tills löken har lite brända toppar och det börjar lukta gott. Häll allt i en skål, i med koriander/basilika och mixa med stavmixer. Smaka om du vill ha mer salt/syra (lite mer vinäger)/kryddor. Nu är såsen klar. Dela den kokta potatisen (kan vara varm eller kall) och blanda i sås tills potatisen är täckt. Om du vill kan du ju slänga i lite mer paprika/tomat och toppa med lite mer koriander/basilika, men det behövs inte.

För att fylla ut tallriken med mer än kött och potatis så föreslår jag en grönsallad med dill och lätt vinägrett.

1 påse mixsallad
topparna av ett par vippor dill
1/2 gurka

3 msk vatten
2 msk olja
1-2 msk vit vinäger
lite salt och peppar

Gör vinegrätten genom att blanda vatten, olja, vinäger, salt och peppar. Den ska vara lite syrlig och inte smaka för oljigt. Om den gör det, blanda i lite mer vatten/vinäger.

Blanda sallad med topparna av dillen och häll på 2-3 msk vinägrett och blanda med lätt hand. Salladsbladen ska vara täckta av dressingen, men inte tunga. Hyvla över gurka med potatisskalare och toppa med lite extra dill.

Nu är det bara att köra. Vi har grillat majskolvar/sparris/grönsaksspett till också för att få ännu mer götte, men det gör man som man vill.

måndag 10 augusti 2015

Det här är min favoritmat faktiskt

Jag smsade min man förut och frågade vad han var sugen på för middag och han svarade morotssoppa. Det är cirka sjuttiotretusen grader varmt ute och han tycker att en gräddig morotssoppa är rimlig mat. *Smiley med kryssögon och rynkad panna* Jag låtsades inte om att jag hade läst svaret och gjorde istället nån plockmatsgrej i valfritt platt bröd eftersom 1) den är typ kall och 2) DET ÄR SÅ JÄVLA GOTT. Bli ej rädda för mängden olika jox nu för det är inte ens svårt. Jag brukar ta fram en skärbräda/bricka och servera direkt från den i högar eller skålar.

Du behöver (för två svinhungriga och en lunchlåda alt två vuxna och två barn som petar i maten):
1 gul lök
2,5 dl bulgur
5 dl vatten
1 msk olja ej oliv
1,5 msk tomatpuré
1/2 hönsbuljongtärning
1 krm sumak (gå och köp pronto eller ta lite pressad citron)

1 stor gurka
1/2 knippe dill
1/2 knippe koriander (även om du inte gillar koriander i vanliga fall. Lita på mig.)
1 röd chili eller 1/2 om svinstark


1/4 rödkålshuvud
1-2 tsk sumak (eller lika mkt pressad citron)

1 nypa salt
1 tsk vinäger, ej balsamvinäger

1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
1-2 msk olja (ej oliv)
Ev lite vatten 1 msk i taget
Lite salt

2 morötter
1 spetspaprika
1 avokado
1 halloumi
Libabröd/tortillabröd/pitabröd


Är du med? Okej, då gör du mat i den här ordningen:

Finhacka en gul lök och fräs den mjuk i olja i en kastrull på medelvärme. Häll sen i en smulad buljongtärning, tomatpurén, sumak och vatten och låt koka upp. I med bulguren och koka på aslåg värme i typ tio minuter, sen kan du ställa kastrullen åt sidan tills du ska äta.

Hacka kålen fint, blanda med sumak, salt och vinäger och banka lite på alltihop med en mortel eller nåt annat hårt så kålen mjuknar lite.

Hacka gurkan i småbitar och finhacka chilin, dillen och koriandern. Blanda i en skål med en nypa flingsalt. Även ni som inte gillar koriander kommer gilla det här. Jag LOVAR.

Häll kikärter, vitlök, olja, lite salt och 1 msk vatten i en mixer och mixa slät. Späd med lite kallt vatten om den är för stabbig. Häll upp i en skål.

Skär spetspaprikan i smala remsor och avokadon i bitar och riv morötterna grovt.

Skiva halloumin och stek i torr stekpanna tills den har fått färg och är mjuk i mitten.

Så, det var allt. Nu är det bara att proppa bröden fulla och äta. Om ni inte gillar det så kan vi inte vara kompisar längre. Sorry.