tisdag 9 juni 2015

Paella med chorizo och kyckling (utan skaldjur)

Säg att er lokala Hemköp har riktigt göttig spansk chorizo på extrapris och säg att du har en man/fru/kompis/brorsa som verkligen ähähälskar korv så du köper ett par förpackningar. Säg sen att korven bara ligger där i kylskåpet och ser ledset på dig varje gång du öppnar kylskåpet. Då kanske du också kan få feeling och göra en paella för det är en rätt som känns så himla exotisk och krånglig MEN DET ÄR DEN INTE. Det är svinlätt. Okej, gör den bara oavsett om du har ett paket chorizo i kylskåpet eller inte. Och ja, jag tog lite vad jag hade hemma så det finns säkert bättre recept på det här men det här funkade för mig:

Du behöver:
1 pkt bra chorizo (200-300g)
3-4 kycklinglårfiléer med skinn (köp den dyraste du kan hitta pga smak)
1-2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor eller 3 små
2 morötter
1-2 paprikor
2 dl frysta ärter
0,5g saffran
2 tsk tomatpuré
5-8 dl vatten
1-2 hönsbuljongtärningar eller 1-2 msk kycklingfond (börja med lilla mängden, öka om det behövs)
3 dl avorio eller carnaroliris (jag körde det sistnämnda pga hade hemma)
0,5-1 tsk paprikapulver
nån form av olja
salt och peppar
1 näve bladpersilja

2 citroner

Börja med att ta fram den största stekpannan eller grytan du har. Ta sen fram allting du behöver och fortsätt med två skärbrädor och så börjar du med att hacka löken och vitlöken och slanta morötterna på den ena. Sen slantar du chorizon på den andra och därefter skär du kycklingen i bitar på densamma och saltar och pepprar den. Nu kan du börja.

Stek chorizon på hög värme några minuter i olja tills den börjar släppa ifrån sig lite fett själv. Då slänger du i kycklingen och fräser på tills kycklingen fått stekyta. Ta då upp korven och kycklingen ur grytan och lägg på ett fat/i en skål/i en gryta.

Sänk värmen till medeltemperatur. Häll i löken, vitlöken, morötterna och tomatpurén och eventuellt lite mer olja. Fräs runt nån minut och häll sedan i riset och fräs under omrörning tills riset börjar se lite genomskinligt ut i kanterna. Då häller du i kyckling/korv, saffran, paprikapulver, buljong eller fond och så mycket vatten så det precis täcker allt.

Koka under ganska tät omrörning. Skiva upp paprikan och ta fram ärterna ur frysen. Om det ser ut att bli torrt i grytan så häller du på lite mer vatten, nån deciliter i taget. Smaka av om du behöver mer buljong. När det har kokat i tio minuter så slänger du i paprikan i grytan. Fortsätt röra runt samt fylla på vatten om det behövs.

Dela citronerna på bredden. Sätt på en stekpanna på hög värme och lägg citronerna med fruktköttet neråt i en torr panna och stek i 3-5 minuter eller tills ytan är karamelliserad. Alltså rör dom inte under tiden, lägg dom bara upp och ned och stek.

När riset smakar färdigt är det klart. Då lägger du i ärterna och låter dom bli varma. Sen är det bara att pressa över en av citronhalvorna, röra runt och strössla lite hackad persilja på toppen. Servera citronhalvorna bredvid.