måndag 19 januari 2015

Älskling, det smakar lite som...skolmat. På ett bra sätt alltså!

Igår var vi på Naturhistoriska och var väldigt kulturella. Det vi egentligen var var irriterade på alla småbarnsföräldrar/deras avkommor, men eftersom jag inte på egen hand kan lagstadga om biblioteksregler överallt så erbjuder jag istället nåt mjukt, fluffigt och trösterikt att använda som motpol de dagar när det bara blir lite för mycket...allt. Låt mig presentera fläskfilégryta med chorizo, cornichons och syltlök med pressad potatis

Du behöver:
1 fläskfilé 4-600 gram (borde väl sluta tjata nu, men EKO/ORGANISK ffs)
3 st chorizokorvar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 paprikor
10-15 cornichons
3-4 msk syltlök + 1 dl lag
3 dl grädde (eller 1 dl grädde / 2 dl mjölk och lite maisena)
0,5-1,5 tsk paprikapulver, stark eller söt eller what have you. Börja med den lilla mängden och öka om ni gillar det.
salt
peppar

Potatis

Gröna kokbara grönsaker of your taste

Skala potatisen.

Ta fram en bunke att lägga hackade grejer i. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöksklyftan. Skiva paprikan så fint du kan. Dela cornichons två gånger på längden. Lägg i bunken och ställ undan. Slanta chorizon. Putsa fläskfilén och dela den i encentimetersskivor. Salta och peppra köttet ganska mycket.

Sätt på potatisen.

Stek chorizon i en stekpanna på ganska hög värme. Ta ur den ur pannan och lägg i bunken. Stek fläskfilén i fettet från korven tills den har fått färg. Häll i allt som är i bunken och rör runt lite tills löken verkar ha mjuknat lite grann. Salta lite mer än du vill. Häll på grädden, syltlöken, syltlökslagen och 0,5 tsk paprikapulver. Låt det koka tills potatisen är klar och smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Tänk på att pressad potatis suger åt sig typ all smak så krydda mer än vad som känns bekvämt.

Koka upp 2 cm vatten i en kastrull och lägg i grönsakerna och koka tills dom har blivit supergröna / 2-3 minuter.

Pressa potatisen.

Ät!


onsdag 14 januari 2015

Tomatsoppa, kanske världens mest ospännande rätt. Eller?

Ibland känner man* ju att man hatar att laga mat. Kanske att laga mat är ungefär det fucking värsta som finns och universums straff för att man har fötts. Bara tanken på att öppna kylskåpet och glo in för lite inspiration är nära på oöverkomlig. Men fear no more, my friend, för här är lösningen. Man behöver knappt ens hacka saker utan kan bara relativt planlöst slänga ner kniven i skärbrädan ett par gånger och plocka fram en stavmixer.

*bara jag? Okej. JAG hatar att laga mat ibland.

Du behöver:
500 g tomater, gärna blandade sorter
1 lök (man tager vad man haver)
3 vitlöksklyftor
2-3 skivor gammalt vitt bröd eller 1 pytteliten baguette (obs! funkar utan bröd också)
1/2 paprika om man har en som ligger och skräpar, annars inte
1 kvist färsk rosmarin eller 1/2 tsk torkad
1 tsk torkad oregano
En näve basilikablad eller 1 tsk torkad
Olivolja
Salt
Peppar
Balsamvinäger

Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en rätt stor ugnsfast form. Skala och klyfta löken. Skär av den där hårda pluppen längst ner på vitlöken och lägg knivbladet platt över och tryck till tills det krasar lite (eller om du inte gillar att vara i närheten av vassa saker, dunka till en gång med morteln), sen är det bara att plocka av skalet. Riv brödet i bitar (inte så jävla noga). Dela tomaterna ett par gånger om dom är stora, kasta i dom as is i ugnsformen om du kör med körsbärstomater. Lägg allting utom basilikabladen i ugnsformen och häll på kanske 1/2 dl olivolja och 1 msk balsamvinäger, salta och peppra lite. Ställ in i ugnen tills brödet fått färg och tomaterna har spruckit och börjat bubbla.

Häll allting i en kastrull. Ta ut rosmarinkvisten och släng i basilikabladen. Mixa och späd eventuellt med lite vatten om den blir för tjock. Koka upp, smaka av och servera.


tisdag 13 januari 2015

Vegetarisk lasagne med belugalinser

Min kompis köpte en påse belugalinser för ett tag sen och så tog hon med den upp till oss för att visa sitt kap, hon är lite som en katt med en mus på det sättet, och sen glömde hon påsen på vår köksbänk eftersom hon fastnade i nåt resonemang om en kille. Så som man ofta gör, liksom. Den där påsen såg ju spännande ut och linserna såg ju goda ut, ett epitet jag inte annars ger linser. Det må vara gott, men se gott ut? Never. Jallafall, påsen stod där och tittade anklagande på mig så jag stoppade in den i ett skåp och gick och köpte en egen påse. (Regel nummer ett i kompisskap: ät aldrig upp andras fynd) Sen stod min påse där på bänken och blängde anklagande tills jag en dag tog mig i kragen och gjorde en lasagne.

Du behöver:
1/2 påse belugalinser (vanliga röda går säkert också bra)
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
3 morötter
1 paprika
1/2 broccolihuvud
2 palsternackor
1/2 liter krossade eller passerade tomater
1 liten chili eller nån form av chili på burk
1 krm rosmarin
1/5 tsk timjan
salt och peppar
1 nypa socker
1 msk balsamvinäger

Bladspenat

2 pkt keso
1 mozzarella

Lasagneplattor

Hacka lök och vitlök, riv morötterna och palsternackan, dela paprikan och broccolin i bitar. Sätt ugnen på 225 grader.

Stek lök och vitlök på medelvärme tills löken är genomskinlig. Släng i alla andra grönsaker, tomater och linserna. Tänk på att linser behöver mycket vätska så späd med vatten om det ser för klumpigt ut. Salta, peppra och ha i örterna. Släng i socker och balsamvinäger för att balansera syran i tomaterna.
Koka i kanske 20 minuter eller tills linserna känns lite mjuka.

Varva lasagneplattor med grönsakssåsen, färsk bladspenat och keso i en ugnsfast form tills nåt tar slut. Avsluta med att riva mozzarellan över. Kör i mitten av ugnen i minst 30 minuter, lägg på folie om osten börjar bli lite bränd.

Ta ut lasagnen ur ugnen och låt den stå medan du gör en sallad. Ät.

Som en väldigt kär vän till mig sa: Den bästa maten är den där det är omöjligt att överdosera koriander

Jag fick ett sug efter lammfärsbiffar/-rullar/-bollar och tzatziki och koriander så jag hittade på ett recept och HERREJÄVLAR JAG ÄR ETT GENI-vad gott det var. Och lätt. Bli inte avskräckta av den långa listan med ingredienser nedan. Det är oerhört enkelt det här.

(4 portioner, obs ej personer)

Du behöver:
400g ekologisk lammfärs (eller nötfärs eller kalvfärs eller varför inte älgfärs om du har)
1/2 röd finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
Ett par varv med chili explosions-kvarnen eller 1 krm chiliflingor
1 nypa flingsalt
2 msk citronsaft (eller 1 tsk sumak)
1-2 msk vatten

Tzatziki:
1/2 gurka, grovriven
2 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar to taste

Couscous eller bulgur:
Couscous eller bulgur för 2-3 personer
Vätska enligt paketet samt nedan
1 msk olivolja
1 tsk tomatpuré
1-2 finhackade soltorkade tomater
1/2 buljongtärning eller lite fond

Tillbehör:
Spenat
Citronklyftor
Röd paprika
Avokado
Resten av rödlöken
Finhackade tomater
Färsk koriander (eller mynta om man hatar koriander, eller bägge om man hittar mynta i affären)
Pitabröd eller ännu hellre libanesiskt flatbread

Och här kommer lättet:
Lägg tillbehör på fat i bitar i den storlek du gillar. 
Koka upp vätska och grejer till couscous/bulgur och lägg i för att svälla.
Blanda sakerna till tzatzikin i en skål.
Blanda sakerna till biffarna till en smet i en annan skål.
Stek smeten i bollar/biffar/småkorvar i olja i en ganska varm panna. 
Ät.