måndag 2 december 2013

Eat this morotssoppa or die sad

Så jag har varit i Prag och förlustat mig. Ni vet, druckit öl och ätit minst en hel kossa och en halvgris och blandat ut det hela med vitt bröd. Sånt som gör en lycklig i huvudet och well, ganska så mätt i resten av kroppen. Sånt som sista dagen fick mig att efter maten flämta det enda jag vill ha när vi kommer hem är typ gurka...och isbergssallad. Riktigt så tråkiga ska vi inte vara, men en vegetarisk soppa har ju ingen dött av, eller mja, kanske av avundsjukan att inte ha fått smaka på den här då isåfall. (Gör den bara, den är sjukt lätt och sjukt god.)

Morotssoppa med tomat, chili och litelitelite grädde (ca 1 liter)
4 stora morötter
2 goda tomater eller 10 körsbärstomater
2 gula lökar
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 stänk tabasco
1 ekologisk grönsakstärning
5 dl vatten
2 dl mjölk
1 dl grädde
olivolja
salt och peppar

Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en klunk olivolja i en kastrull på medelvärme och börja svetta löken. Skala och slanta morötterna och hacka tomaterna. Det är inte så noga, allt ska ändå mixas sen. Lägg i morötter och tomater i kastrullen, peppra lite, häll i oregano och paprika och veva runt lite med en slev. I med buljongtärningen och vattnet. Koka i en kvart eller så. Häll i mjölken och koka upp. Smaka av med salt och peppar och lite tabasco. Mixa. Häll i lite grädde. Koka upp. Smaka av. Servera med grovt rågbröd och en gegga på philadelphiaost och timjan.