fredag 25 oktober 2013

Tröstemat

Egentligen skulle det ha blivit nåt helt annat, men nu fick jag ligga på soffan med datorn på magen och kolla på serier istället för att laga mat och om nån då för det första säger åt en att ligga och kolla på serier och för det andra frågar om det går bra med trattkantarelltoast så säger man fan inte nej.

Trattkantarelltoast med blandsallad, stekta pimiento de padron och bifftomater
surdegsbröd
1 liter kantareller ungefär, det fanns bara trattisar när vi plockade dom i affären
1 scharlottenlök
2,5 dl grädde
salt och peppar
parmesan
smör
ev. en kapsyl sherry om ni liksom jag är tanter nog att ha det hemma

10 gröna små paprikor/Pimiento de padron
olivolja
flingsalt

2 bifftomater
Mixsallad

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka scharlottenlöken och dra kniven genom svampen. Stek svampen på mellanlåg värme i smör. När den har vattnat klart drar du på värmen, slänger i mer smör och löken. Fräs runt tills löken är mjuk. Häll på sherry och grädde och sänk värmen. Salta och peppra och låt puttra kanske 10 minuter. Skär brödet i skivor, häll över svampgegget och avsluta med att riva över parmesan. In med mackorna i ugnen i 10 minuter eller tills dom har fått bra färg.

Stek pimienton i olivolja på hög värme i en stekpanna. Salta med flingsalt och lägg i en skål. Skölj salladen och skiva tomaterna.

ÄT!

Man vet att det är bra när man eftersvettas i timmar efteråt

Förlåt naturen och alla vegetarianer out there, men vegetarisk chili är inte lika god som äkta vara. Om man jämför dom som likadana rätter vill säga. Om man tänker på att det inte är samma bara för att det heter nåt med chili så skulle jag säga att det är ganska jämnt i godhet. Plus så mycket billigare? Och går så mycket fortare?

Bönchili med jalapenoquesadillas, sallad, silverlök- och korianderjox och vanlig hederlig gräddfil
1 burk svarta bönor 
1 burk kidneybönor
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 anchochili
1 jalapeno
33 cl ljus öl 
1/2 burk krossade tomater
3 selleristjälkar
2 grönsaksbuljongtärningar (eko, damn it!)
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano

6 tortillabröd
1 boll mozzarella
2 dl riven ost
2 jalapenos
75 g bladspenat

1 silverlök
1/2 kruka koriander

Hacka silverlök och koriander, blanda ihop och häll i en skål.

Hacka lök, vitlök, selleri och chili. Lägg anchochilin i lite vatten i en kastrull och koka några minuter. Ta bort stjälken och mixa till en gegga. Hetta upp olja i en djup gryta, t ex i gjutjärn, och fräs på hacket tills löken är genomskinlig. Släng i spiskummin och anchokrämen och gegga runt lite innan du häller i bönorna, krossade tomater och ölen. Ha i honungen och balsamvinägern och buljongtärningarna och låt koka i nån halvtimma eller så på medel till låg värme.

Förbered quesadillan genom att skära mozzarellan i tunna skivor och gör detsamma med jalapenon. Precis innan servering byter du ut chiligrytan mot en stekpanna och drar upp värmen till medelhög. Häll i lite olja och nu gäller det att vara lite snabb här. Lägg i ett tortillabröd och fördela ostar, jalapeno och spenat på och lägg på ett lock av ett till tortillabröd. När det börjar lukta pannkakor vänder du hela pannan upp och ned mot en tallrik och slidear ner den ostekta sidan i pannan igen. Ta upp när den har fått färg. Upprepa tills ingredienserna är slut. Skär i trekanter och servera med lökhacket, gräddfil och om du är lite mer ambitiös än mig/handlar med eftertanke även avokadoröra (avokado, vitlök, salt - rör runt).

onsdag 23 oktober 2013

"Det är som att äta barndomen"

Igår var stora köttbulledagen. Och innan jag säger nåt annat måste jag bara säga hur OTROLIGT skönt det är att redan ha maten hemma när man kommer från jobbet och slippa själva handlingsfasen. YEY för mig och mina mobbade listor! Men okej, maten. Köttbullar är kanske inte vardagssnabbmaten direkt, au contraire Findus och Felix och Mamma Scans levnadsuppehälle, men fy fittifan vad gott det är! Om du gör det här kommer du dessutom känna dig så himla husmoderlig/husfaderlig så nöjdheten alone gör det värt besväret.

Köttbullar med potatis, gräddsås, rårörda lingon och smörslungade morötter
400 g ekologisk nöt- eller blandfärs
1 knäckebröd, valfri sort, vi hade hederlig wasa husman hemma
2 nypor flingsalt
25 små vrid med pepparkvarnen
1 gul lök
1 tsk kinesisk svennesoja
2 msk grädde
2 msk mjölk
Smör

Ekologisk småpotatis eller vad den heter
Morötter
En nypa socker
Smör

2,5 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk maizena
1 tsk kinesisk svennesoja 
1/4 köttbuljongtärning

150 g frysta lingon
2 msk råsocker

Mortla knäckebrödet med flingsaltet till pulver. Blanda alla ingredienser förutom löken och färsen i en bunke. Vätskan ska precis täcka smuljoxet. Låt stå i en halvtimma eller så tills det blivit en kletig smörja. Hacka löken och stek den genomskinlig på svag värme. Häll i smeten och använd händerna för att blanda i köttfärsen.

Sätt ugnen på 150 grader.

Häll lingon och råsocker i en kastrull och värm tills sockret har smält men inget har kokat. Ställ åt sidan/häll upp i en skål.

Skala potatis och morötter, slanta morötterna och lägg i varsin kastrull med vatten så det precis täcker. Sätt på potatisen.

Rulla köttbullarna. Det går enklast om du blöter händerna i kallt vatten emellanåt. Stek köttbullarna på medelstark värme tills de har bra med färg runt om, men fortfarande känns lite mjuka. Lägg över dom i en ugnsfast form och stek färdigt i ugnen. Se till att behålla så mycket steksky du bara kan i stekpannan.

Nu kan du koka morötterna med sockernypan och börja med såsen. Häll grädde i stekpannan med stekskyn. Släng i buljongen, sojan och salta och peppra. Koka nån minut och häll sedan i maizena. Späd med mjölken tills du får en konsistens du tycker om.

Släng i en klick smör i morötterna innan servering och känn dig sedan jävligt duktig.

måndag 21 oktober 2013

Spenat- och gorgonzolapasta med planerad sallad utan sallad

Jag var och veckohandlade förut till veckans måltider, kände mig jätteduktig och lade mig på soffan för att well, för att det såg skönt ut. Sen kom Andreas hem och ba VAD BLIR DET FÖR MAT? och sen jag kan laga! när han märkte min immobilitet. Pastan blev jättegod, men det blev visst ingen sallad. Jag vägde upp det genom att äta jordgubbssorbet till efterrätt, men ni gör som ni vill. Obs varning: det här är vanebildande mat.

Du behöver:
200g bladspenat
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
3 dl grädde
75g gorgonzola
olivolja
salt och peppar

Pasta, till exempel Zeta Tortiglioni

Parmesan

Vitkål/morötter/olivolja/äpplecidervinäger/salt och peppar

Sätt på pastavatten och se till att det är salt som fan. Hacka löken och vitlöken och fräs den i olivolja i en stekpanna tills löken är genomskinlig. Häll i spenaten och fräs runt lite tills den har mjuknat. Häll på grädden och klicka i osten. Salta och peppra. Sänk värmen och puttra tills pastan är klar. Häll i pastan i såsen och kladda runt.

Det kan vara (dock vet jag inte eftersom jag åt glass istället) gott med riven vitkål och rivna morötter och en dressing på olivolja, vinäger, salt och peppar.

Mätt på en kvart

Vissa dagar är såna så att jag inte riktigt känner för att vara i grottan som är mitt jobb utan föredrar att sitta hemma i ljuset i trosor och tisha och raggsockar. Just idag fick jag lite nog av kontoret efter en mötestät förmiddag och drog hem för att mjölka lite ljus ur dagen. Och för att det är billigare med hemmalunch än utelunch. Den här varianten är både god och snabb.

Vanlig hederlig pasta med tomatsås
1 burk krossade tomater eller om man lyxar till det en flaska passerade Muttitomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 kvist rosmarin
1/2 röd chili
1 tsk honung
olivolja
salt och peppar

pasta av valfri sort, jag hade barillas tjocka spagettiaktiga grejer hemma

parmesan

Sätt på pastavatten och salta rikligt. Alltså massor. Lägg i pastan när vattnet kokar. Hacka lök, vitlök och chili. Fräs i olivolja tills löken är genomskinlig. Häll på tomaterna, honungen och finhacka rosmarinen och släng i. Salta och peppra och låt koka tills pastan är klar. Häll över pastan i såsen och gegga runt allting. Riv över parmesan och ät.


torsdag 17 oktober 2013

Vardagsmaten börjar nu

Nä, men okej. Hej hej, lilla stackars kusinen från landet-matbloggen. Jag vet att jag glömmer av dig, eller skiter i dig om vi ska vara helt petiga, men det är för att jag tänker att den här jävla skruttmaten är det väl ingen annan som vill prova. Men jag ändrar mig. Från och med nu ska jag lägga upp iallafall ett par tre recept i veckan. Eller jag lovar att försöka iallafall. Och alla recept är väl för typ två ashungriga personer och minst en matlåda eller för fyra normala portioner. Först ut nåt som går sjukt fort och är sjukt gott:

Grönkålssoppa med fänkål och surdegsbröd
1 knippe färsk grönkål eller så mycket som får plats i en normal stor gryta innan du hackat det
1 gul lök
2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
1 liter vatten eller så det täcker kålen
1 tsk fänkålsfrön
1 dl grädde
olivolja
salt och peppar

Hacka grönkålen i centimeterbreda strimlor. Hacka löken och mortla fänkålsfröna med litelite flingsalt. Fräs grönkål och lök i olivolja i en kastrull på medelvärme tills löken är genomskinlig och grönkålen inte lika pigg längre. Häll på vatten så det täcker, lägg i buljongtärningarna och fänkålspulvret och koka kanske 5-10 minuter eller så lång tid som det tar att duka bordet, tända lite ljus och diska lite. Mixa soppan, men inte helt slät, och häll i grädden. Låt koka upp och sen är det bara att käka. Vi köpte surdegsbaguette och västerbottenost och det var sjukt gott, men ni gör som ni vill.