fredag 21 september 2012

Are you making lasagna? Can I come?

En gång i tiden stod jag med huvudet bokstavligen över min mammas axel och kollade när hon gjorde lasagne i ett fåfängt försök att lära mig. It paid off, kan man säga. Egentligen vill jag inte avslöja det här receptet för så vitt jag vet har samtliga ätare av den här efteråt deklarerat att det är den bästa lasagne dom någonsin ätit! En gång åkte en man till och med 2000 mil för att få smaka. True fucking story.

Du behöver:
1 pkt lasagneplattor (ej färska)
400 gram ekologisk nötfärs
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor (beroende på styrka)
1 burk krossade tomater
3-4 lagom stora morötter
2-3 msk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
1 kläm ketchup
1 nypa socker
Färsk rosmarin
Timjan (ett par dutt)
Oregano (en näve kanske)
Olivolja
salt och peppar

2 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk smör
1 rågad msk vetemjöl
2-3 dl riven stark ost
150 gram blåmögelost (om ni tar bort den här mördar ni maten, så don't)

Parmesan
Körsbärstomater
1 pkt bladspenat

Sätt på ugnen på 225 grader.

Hacka lök och vitlök fint. Skär morötterna i encentimeterskuber. Fräs allt i en djup panna tills löken är genomskinlig. Ta upp och fräs köttfärsen tills den är trökgrå. Häll i lökjoxet, krossade tomater, tomatpuré, ketchup, timjan, oregano, salt och peppar. Koka upp och smaka av med balsamvinäger och socker. Finhacka bladen från två kvistar rosmarin och häll i. Du letar efter en ganska djup och lite syrlig smak här så det är bara att fortsätta krydda tills den uppstår. Rosmarin smakar rätt mycket så var försiktig med den. Koka köttfärssåsen i kanske 20 minuter eller så medan du gör ostsåsen.

Smält smöret i en kastrull och vispa sedan i mjölet. Det blir som en gul geggamojja ungefär. Häll på grädden och försök få till en lagom tjock konsistens genom att späda med mjölken. Det är okej om det kokar upp, men rör hela tiden. När det kokat upp tar du kastrullen från plattan och öser i den rivna osten. Rör tills osten har smält. Nu får det INTE koka för då skär sig såsen. Smula i blåmögelosten och rör på låg värme tills den är smält. Såsen ska smaka OST, okej?

Ta fram en ugnsform som passar till lasagne. Häll en soppslev ostsås i botten och lägg på ett lager pastaplattor. Följ upp med köttfärs, färsk bladspenat och en soppslev ostsås. Fortsätt tills nånting tar slut eller du inte har rum i formen längre. Sista lagret ska vara ostsås. Riv över parmesan och plutta i körsbärstomater i halvor med snittsidan uppåt.

Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter (du kanske får lägga på folie för att ytan inte ska brännas). Servera med sallad på ruccola och avokado och rödlök och kanske nåt annat göttigt. Och ett tungt rödvin om du gillar sånt.